Oppashonden

Honden oppas worden 

Een hond in je leven hebben is zó leuk. Maar wat nou als je geen tijd hebt om elke dag voor een hond te zorgen? Kies dan voor een oppas hond! Als honden oppas heb jij wel alle lusten, maar niet de lasten. Lekker samen knuffelen, wandelen en andere leuke dingen doen, zonder de permanente verantwoordelijkheid. En het mooiste: je helpt ook nog eens een baasje bij de zorg van zijn of haar hond. 

Hieronder lees je meer over honden oppas worden. 

Hoe werkt een oppas hond?

Het grootste voordeel aan een oppas hond hebben is dat je zelf kunt kiezen wanneer en hoelang je voor hem zorgt. Zo kun je honden oppas zijn voor een hond die af en toe een tijdje komt logeren of een oppas hond bij jou in de buurt vinden die alleen af en toe uitgelaten moet worden. 

Het is dus fijn als je een oppas hond vindt die past bij waar jij naar op zoek bent. Misschien heb je echt zin in die lekker lange wandelingen, dan kies je voor een oppas hond die ook actief is. Liever een gezellige knuffelkont? Kies dan voor een oppas hond die heel sociaal is of een wat oudere hond die van lekker luieren houdt.

Op Verhuisdieren maak je een zoekprofiel aan als hondenoppas. Hierin geef je aan wat voor type oppas hond je zoekt. Je krijgt matches in je mailbox op basis van deze voorkeuren. Zo kom je uit bij een oppas hond die bij jou past! 

Dierenwelzijn voor de oppas hond als prioriteit bij Verhuisdieren

Wij zetten ons in om dieren zonder tussenkomst van een asiel (en stress) te herplaatsen bij een ander baasje waar ze zich helemaal thuis voelen. Natuurlijk doen we dat voor tweedekansdieren die - om wat voor reden dan ook - weg moeten bij hun huidige baasje. Maar we doen dit dus ook voor tijdelijke situaties: een oppas vinden voor een hond. Bijvoorbeeld omdat het baasje op vakantie gaat of even niet zelf voor de hond kan zorgen. Bij alles wat we doen, draait het ook hier voor ons om het dierenwelzijn: er voor zorgen dat de hond op een (tijdelijke) plek terecht komt waar hij goed in zijn vacht zit. Kortom: een match maken waar zowel de hond als het (tijdelijke) baasje blij van worden!

Een oppas hond: alle flexibiliteit van de wereld

Omdat een oppas hond tijdelijk bij jou is, hoef je je geen zorgen te maken over langdurige opvang of ingewikkelde planningen. Als je bijvoorbeeld al een vakantie hebt gepland, kun je gewoon aangeven wanneer je niet beschikbaar bent om op te passen. Komt er een periode aan die perfect zou zijn voor wat extra reuring en knuffels in huis? Bijvoorbeeld omdat de kinderen wekenlang vrij zijn van school. Omdat de wintermaanden eraan komen en je dan wel wat levendigheid om je heen kunt gebruiken? Of heb je juist zin in lekker veel wandelen in de zomer, maar kun je alleen op bepaalde dagen? Dan kun je voor die tijden op zoek gaan naar een oppas hond. Er zijn meer dan genoeg oppas honden op zoek naar een tijdelijk baasje die precies bij ze past, dus er zit er zeker eentje tussen die aansluit op jouw plannen en wensen. 

De voordelen van een oppashond voor kinderen

Een oppashond kan een geweldige toevoeging zijn voor kinderen! Het zorgt niet alleen voor een flinke dosis gezelligheid, maar leert kinderen ook belangrijke vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan verantwoordelijkheid: door een oppas hond te hebben die ze moeten uitlaten, verzorgen en knuffelen, ontdekken kinderen hoe het is om voor een levend wezen te zorgen. Daarnaast zorgt het natuurlijk ook voor lekker veel beweging en buiten spelen. 

Ook is een oppas hond de ideale manier om de band tussen kinderen en dieren te verbeteren. Ze leren signalen van een hond beter begrijpen en ontwikkelen empathie. Omdat een oppas hond tijdelijk is, hebben de kinderen het plezier en de voordelen van een huisdier zonder meteen de volledige verplichting te hebben. Een oppas hond is dus perfect voor gezinnen die het eerst even willen proberen of hun kinderen een bepaalde omgang met honden willen meegeven. 

Een oppas hond en senioren

Soms denken mensen dat senioren en oppas honden geen goede match zijn. Daar zijn wij het helemaal niet mee eens! Een oppas hond kan namelijk een fantastische tijdelijke vriend zijn voor senioren. Ze brengen structuur in de dag, door de dagelijkse ommetjes en verzorging. Deze routine is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid, maar ook voor het mentale stukje. Een oppas hond geeft gezelligheid en werkt goed tegen eenzaamheid. 

Natuurlijk is het wel belangrijk om een hond te vinden die past bij de levensstijl en energie van de senior. Een rustige, wat kleinere hond is misschien een betere match dan een energieke pup die het liefst 15 keer per dag naar buiten gaat. En uiteraard hebben we ook senior oppas honden die maar al te graag een senior oppas zouden vinden via Verhuisdieren! 

Goede voorbereiding op je oppas hond

Heb je een match gevonden? Geweldig! Binnenkort pas jij op een gezellige viervoeter. Zorg er wel voor dat je altijd goede en duidelijke afspraken maakt met het baasje. Zo ben je goed voorbereid mocht er bijvoorbeeld iets gebeuren tijdens jouw oppasperiode. Om je op weg te helpen hebben we een voorbeeld oppasovereenkomst opgesteld waarin de belangrijkste dingen staan om samen met het baasje vast te leggen. Leg hier ook de eventuele vergoeding vast.

Een oppas hond en vergoeding

Of je wel of geen vergoeding vraagt en krijgt hangt helemaal af van de situatie en de afspraken die jij en het baasje maken. De eventuele vergoeding voor jouw diensten als hondenoppas kan variëren. Sommige baasjes bieden een financiële vergoeding per dag, per uur of per oppasperiode. Dit bedrag is vaak afhankelijk van de oppasperiode en de zorg die de hond nodig heeft.

Sommige oppassers kiezen ervoor om kosteloos op te passen, omdat ze het leuk vinden om tijd met een hond door te brengen zonder zelf een hond te hebben. Bespreek dus vooraf wat jullie allebei prettig vinden.

Veelgestelde vragen over oppas honden

Hoe vaak zie ik mijn oppas hond?

Hoe vaak je je oppashond ziet, hangt helemaal af van de afspraken die je maakt met het baasje. Sommige baasjes zoeken incidentele opvang, bijvoorbeeld voor een dagje weg of een weekendje weg. Anderen hebben juist vaste dagen in de week waarop ze hulp nodig hebben. Het fijne aan een oppashond is de flexibiliteit: je kunt samen met het baasje bepalen wat werkt voor jullie beiden. Of je nu een paar keer per maand oppast of wekelijks met de hond op pad gaat. Zo past een oppas hond perfect in jouw leven!

Wat als ik tijdelijk niet beschikbaar ben?

Geen zorgen, dat kan gewoon! Als oppas geef je zelf aan wanneer je beschikbaar bent. Ben je bijvoorbeeld op vakantie of heb je even een drukke periode? Laat het het baasje op tijd weten, zodat zij hier rekening mee kunnen houden of eventueel een andere oplossing zoeken. Omdat een oppas hond geen vaste verplichting is, zoals een eigen hond, kun je flexibel blijven. Het belangrijkste is om duidelijke afspraken te maken en goed te communiceren. Zo blijf je genieten van de tijd met je oppas hond, zonder je vast te voelen!

Wat moet ik doen in geval van nood van de oppas hond?

In geval van nood is het belangrijk om rustig te blijven en snel te handelen. Neem direct contact op met het baasje van de hond om ze te informeren over de situatie. Als het baasje niet bereikbaar is en het echt dringend is, breng de hond dan naar de dichtstbijzijnde dierenarts. Goede voorbereiding helpt: bespreek van tevoren met het baasje wat te doen in noodsituaties. Zo weet je precies hoe te handelen en kan de hond snel geholpen worden. Je kunt deze afspraken vastleggen in een oppasovereenkomst.

Ben ik verantwoordelijk voor de kosten van de oppashond?

Nee, als oppas ben je meestal niet verantwoordelijk voor de kosten van de oppas hond. Zaken zoals voer, medische kosten of onverwachte dierenartsbezoeken zijn de verantwoordelijkheid van het baasje. Het is wel handig om dit vooraf duidelijk af te stemmen, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Als er bijvoorbeeld tijdens jouw oppasperiode iets onverwachts gebeurt, zoals een bezoek aan de dierenarts, overleg dan direct met het baasje. Zij kunnen je instructies geven over hoe dit wordt afgehandeld. Zo blijft het oppassen leuk en zorgeloos voor jou!

Kan ik een voorkeur aangeven voor het type oppashond?

Jazeker, sterker nog: bij Verhuisdieren vul je een zoekprofiel in en matchen we je met oppashonden die bij jou en je wensen passen. Of dat nou een rustiger type is of juist een oppas hond die een tijdelijk baasje zoekt om mee op avontuur te gaan. Een oppas hond die het liefst hele dagen bij je op schoot ligt, of een zelfstandig type die graag zijn eigen gang gaat. Ook houden we rekening met de situatie: kan de hond goed met kinderen, andere honden of katten en kan hij wel of niet alleen blijven. 

Nog andere vragen over oppas honden?

Wil je meer weten over oppashonden of hondenoppassen? Je kunt altijd contact opnemen met onze supportafdeling. We helpen je graag verder. 

Neem contact op

Op zoek naar een honden oppas?

Het kan ook zijn dat jij juist een oppas zoekt voor je eigen hond. Misschien voor een vaste dag in de week of voor als je eens een weekendje weggaat en je hond niet meekan.

Oppashond plaatsen

Als je een oppas zoekt dan maak je voor je hond een profiel aan. Verhuisdieren matcht dat profiel aan een profiel van een hondenoppas die het beste bij jouw hond past. Zo helpen wij je om de perfecte hondenoppas te vinden voor jouw hond. 

Zelf oppashond plaatsen

Liever adopteren in plaats van een oppas hond?

Maar misschien ben je er wel zeker van dat je toch zelf een hond wilt. Als je genoeg tijd en liefde hebt voor een eigen hond, kun je natuurlijk ook zelf een hond adopteren. Ook dat kan via Verhuisdieren. Er staan meer dan genoeg honden op onze website die een nieuw baasje zoeken. Deze honden hebben allemaal een uitgebreid profiel. De profielen die matchen met jouw zoekprofiel voor een adoptiehond worden aan elkaar gekoppeld. Je ontvangt elke ochtend een mail met je nieuwe matches in je inbox. Zo helpen we je een hond te vinden die écht bij je past. 

Als je een match hebt, kun je zelf contact opnemen met het baasje of de herplaatsende stichting. Jullie spreken dan samen een moment af om kennis te maken en maken afspraken over een eventuele adoptie. Let op: je adopteert de hond dus niet van Verhuisdieren, maar via Verhuisdieren. Na de match is het aan jou en het oude baasje om de adoptie rond te maken. We hebben natuurlijk richtlijnen en tips voor een succesvolle adoptie.

Bekijk alle adoptiehonden

Eerst meer weten over het adopteren van een hond?

Een hond in huis nemen doe je niet zo maar. Het is belangrijk dat je je eerst goed inleest over wat het hebben van een eigen hond precies inhoudt. Gelukkig heeft Verhuisdieren veel info die je kunt lezen ter voorbeiding.

We helpen je vast op weg: 

- Ben jij klaar voor een hond?
- Tips bij het adopteren van een hond
- Kies je een rashond of een kruising?

En in ons Adoptie Handboek vind je nog veel meer tips! 

 

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar

Volg jij ons al?