Gastgezin vinden

Stichtingen zijn vaak op zoek naar gastgezinnen voor de dieren die gered worden vanuit het buitenland. Deze dieren moeten even de tijd krijgen om bij te komen van de reis, en dit gebeurt bij voorkeur in een huiselijke omgeving. Bij een gastgezin dus. Hoe ga je op zoek naar een gastgezin?


Het gebruik van gastgezinnen wordt helaas niet erg ondersteund door de Nederlandse wetgeving. Om de import van honden en katten in beeld te krijgen, worden op dit moment de regels regelmatig aangescherpt en veranderd. 

Als je als stichting gebruik maakt van een gastgezin dat structureel honden of katten voor jouw stichting opvangt, moet dat gezin aan bepaalde voorwaarden van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) voldoen: 

  • Elk adres of gastgezin waar honden en katten voor jouw stichting worden opgevangen moet in het bezit zijn van een Uniek Bedrijfsnummer (UBN)
  • Van elk adres of gastgezin dat structureel honden en katten opvangt, moet één bewoner in het bezit zijn van een Bewijs van vakbekwaamheid

Als stichting is het jouw verantwoordelijkheid dat je met gastgezinnen werkt die aan deze voorwaarden, en de voorwaarden die jij als stichting zelf stelt natuurlijk, voldoet. 

Hieraan zijn kosten verbonden. Het aanvragen van een UBN voor een particulier kost: €19,-

Kosten voor het behalen van een vakbekwaamheidsdiploma lopen uiteen van €400-€700.

Dit zijn behoorlijke kosten en het is voor een stichting dan ook wijs dit alleen te investeren in personen die zich echt voor langere tijd aan jouw stichting willen conformeren als gastgezin. Of het gastgezin moet deze kosten zelf investeren. Zorg in elk geval dat je alleen werkt met gastgezinnen die deze papieren hebben. 

Eenmalig gastgezin

Waar wetten zijn, zijn hiaten. De Rijksoverheid voor Ondernemers Nederland (RVO) is het uitvoerende orgaan van de NVWA. Op rvo.nl staat dat als je minder dan 20 honden en katten per jaar opvangt, je in principe niet bedrijfsmatig bezig bent en per geval beoordeeld kunt worden. Als stichting kun je dus gebruik maken van een gastgezin dat eenmalig of in elk geval incidenteel een dier opvangt. 

Deze verantwoordelijkheid ligt bij de stichting zelf. De dieren staan op naam van de stichting en niet op naam van de gastgezinnen. Ook maakt het gastgezin in dat geval gebruik van hetUBN van de stichting.

Via Verhuisdieren

Via verhuisdieren kun je op zoek naar gastgezinnen. Maak dan voor de dieren die nog in het buitenland verblijven een oppasprofiel aan voor onbepaalde tijd. Mensen die mogelijk gastgezin willen zijn, zullen een oppasprofiel aanmaken en ons systeem matcht jullie dan aan elkaar. 

Maak nu een oppasprofiel aan

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar