Adinda en Casper adopteerden een hond met verlatingsangst

Toen Adinda (27) Saanvi tegenkwam op Verhuisdieren, wist zij het direct. Deze hond moest bij haar en haar vriend Casper (33) komen wonen. De naar schatting vijf jaar oude Saanvi kwam uit Spanje en het koppel wist dat ze een hond in huis haalden met een rugzakje. Maar dat hun leven zo op z’n kop zou komen te staan….

Succesmatches Nienke Oort
07-04-2023

“Onze vorige hond hebben we op een heel verdrietige manier verloren. Zij kwam uit Portugal en was ontsnapt tijdens oud en nieuw. Zij is toen aangereden en overleden. Daar ben ik doodziek van geweest. Saanvi leek een beetje op onze oude hond en ik dacht: haar moet ik hebben… Dat is gelukkig gelukt”, vertelt Adinda.

Hond kon niet alleen

“We wisten dat ze wat angstig was en dat ze een verleden had. Maar dat vond ik niet erg. We hebben samen drie weken vrij genomen om haar rustig te laten wennen. Casper en ik werken allebei in de zorg en we hadden maar een enkele dag dat Saanvi even alleen zou moeten zijn. Maar we ontdekten al snel dat Saanvi nog vijf minuten alleen kon zijn. Ze begon direct als een malle te blaffen en te slopen. Ze raakte echt in paniek.”

Het leven van Casper en Adinda stond volledig op z’n kop. Ze moesten hun werkschema veranderen en konden de deur niet meer uit zonder Saanvi. “Geloof mij, ik was direct totaal verliefd op Saanvi, maar dit vond ik echt een ding. Ik wilde dat zij zich comfortabel zou voelen! Ook als wij er even niet zijn… De paniek die ik telkens bij haar zag; mijn hart brak.”

Buitenlandse hond van verlatingsangst af helpen

Saanvi was een hond met meer angsten. In de eerste weken dat ze bij Adinda en Casper was, lag ze alleen in de gang. Als ze naar buiten ging, zocht ze vluchtwegen en ze at alleen ’s nachts. Toch verloor Adinda nooit de hoop dat het goed zou komen. “Ik ben op zoek gegaan naar methodes om Saanvi van haar verlatingsangst af te helpen. Ik heb er veel voorbij zien komen, maar uiteindelijk vond ik een methode die werkt. Het kost alleen ontzettend veel tijd en geduld.”

Cursus Verlatingsangst

Om te voorkomen dat Saanvi tijdens de trainingen toch af en toe alleen zou moeten zijn, hebben Adinda en Casper eerst een fijne oppas gezocht. “Ook dat was nog niet makkelijk want als Saanvi niet bij ons is, heeft ze de neiging om weg te lopen. Ze was al een keer ontsnapt van de hondendagopvang en toen ook nog twee keer bij een oppas. Nu hebben we gelukkig twee oppasadressen die er heel alert op zijn en heel goed op haar passen. Daar zijn we zo ontzettend blij mee!”

Ik zoek ook een oppas

Vertrouwen opbouwen

Ondertussen zijn Casper en Adinda met heel veel geduld met haar aan het trainen. “Echt, het zijn ministapjes die je neemt. Adviezen van ‘Laat je hond maar blaffen’ zijn echt onzin. Daar wordt het alleen maar erger van. Je moet vertrouwen opbouwen. En dan ga je soms twee stappen vooruit en de volgende dag weer drie terug. Het heeft mij echt al heel wat tranen gekost en ik ben op momenten serieus moedeloos geweest. Maar we zijn nu een paar maanden verder en we zien nu eindelijk progressie!”

Saanvi hangt iets meer aan Adinda dus als zij weggaat, vindt de hond dat nog moeilijk. Maar als Casper weggaat, kan Saanvi al drie uur zonder stress alleen zijn! En ook als Adinda weggaat, gaat het steeds beter. “We zijn er nog niet, maar ze maakt echt stappen nu. Ze kwam bijvoorbeeld nooit knuffelen; ze vindt contact met mensen gewoon spannend. Maar nu komt ze steeds vaker naar mij toe en kan ik haar echt gewoon even rustig aaien. Dat zijn megastappen voor ons en zoveel waard. Zolang je stappen maakt, houdt je moed. Ze is gewoon elke traan waard. Want inmiddels zijn er ook tranen van geluk. Het komt echt goed met Saanvi… Dat weten we zeker…”

Heeft jouw hond ook verlatingsangst?

Via de Huisdierenschool kun je de cursus Verlatingsangst van Sharon van Wijngaarden volgen. Zij leidt je stap voor stap door het traject heen. Het zijn kleine stapjes en het kost tijd, maar uiteindelijk lukt het om je hond comfortabel een paar uurtjes alleen te laten!

Cursus Verlatingsangst