Een tweede hond adopteren: Een nieuwe vriend voor je eerste hond

Je staat op het punt je familie uit te breiden met een nieuwe hond. Hoe introduceer je een nieuwe hond aan je huidige hond(en)? Onze hondengedragsexpert Ulrike Meder schreef er al eens over in de blog ´Laat je hond zijn metgezel kiezen´. Maar hier zijn enkele praktische tips om problemen binnen jullie "huisroedel" te voorkomen.

Hondenexpert Redactie Verhuisdieren
20-01-2025

Begrip van de roedel

Honden leven van nature in roedels. In het wild kiezen ze hun eigen roedel, maar als je besluit een nieuwe hond toe te voegen, bepaal jij de roedel. Het is dus aan jou om de introductie goed te begeleiden. Soms verloopt de kennismaking soepel en voegen de honden zich direct naar hun nieuwe plek in de roedel. Maar het kan ook zijn dat de nieuwe situatie onzekerheid bij beide honden veroorzaakt.

Eerste introductie: de basis

De eerste kennismaking is cruciaal. Een goede start kan zorgen voor groeiend vertrouwen en harmonie in de weken daarna. Zonder een goede basis loop je risico op problemen zoals plassen in huis, sloopgedrag, overmatig blaffen, hyperactiviteit, afzondering of zelfs vechtpartijen.

Tips voor een succesvolle introductie

  1. Kies op basis van energielevels: Zorg ervoor dat de energielevels van beide honden bij elkaar passen. Een drukke hond bij een rustige hond kan frustratie opleveren (ook voor jou als baasje). 

  2. Leeftijdsverschil: Kies een nieuwe hond met een leeftijdsverschil van maximaal vier jaar om stress te voorkomen.

  3. Respect voor persoonlijke ruimte: Leer de nieuwe hond de persoonlijke ruimte van je huidige hond te respecteren. Voer de honden apart om conflicten te vermijden.

  4. Neutraal terrein: Laat de eerste kennismaking plaatsvinden op neutraal terrein buiten het huis. Dit geeft beide honden de ruimte om elkaar zonder territoriale druk te ontmoeten.

  5. Rustige huisverkenning: Laat de nieuwe hond rustig het huis verkennen, begeleid aan de lijn en geef hem daarna een vaste plek.

  6. Vaste routine: Hou de eerste dagen een vaste routine aan om de honden te helpen wennen.

  7. Geleidelijke wandelingen: Begin met gezamenlijke wandelingen aan de lijn om stress te verminderen en opwinding in huis te voorkomen.

  8. Niet alleen laten: Laat de honden niet alleen totdat je zeker bent dat ze goed met elkaar overweg kunnen.

Extra aandachtspunten

  • Houd rekening met verlatingsangst: Een nieuwe hond kan verlatingsangst hebben, wat stress bij alle honden kan veroorzaken. Bekijk ook de online cursus over verlatingsangst oplossen.

  • Vergeet je eerste hond niet: Geef je eerste hond net zoveel aandacht om jaloezie te voorkomen.

  • Geduld met honden uit het buitenland: Honden uit het buitenland hebben tijd nodig om te herstellen van een stressvolle periode.

  • Roedelleven voor buitenlandse honden: Honden uit het buitenland zijn vaak gewend aan roedelleven, maar nu bepaal jij de roedel. Neem de leiding in huis.

In onze uitgebreide Adoptie Handboek lees je nog veel meer over ´het introduceren van een nieuwe hond´

Ga naar het Adoptie Handboek

Wanneer hulp inschakelen?

Als er na vier weken nog steeds spanningen zijn, neem dan contact op met een gedragsdeskundige.

Laat de honden beslissen

Je eerste hond speelt een belangrijke rol bij de keuze van zijn nieuwe huisgenoot, zoals Ulricke al in het eerdere blog aangaf. Laat ze kennismaken en observeer hun interactie. Een rustige eerste ontmoeting is een goed teken. Het is belangrijk om een hond te kiezen die al in Nederland is, zodat je de honden eerst kunt laten kennismaken.

Professionele hulp bij de hand: De Verhuisdieren Advieslijn

Loop je tegen vragen of zorgen aan tijdens het adoptieproces? De Verhuisdieren Advieslijn staat voor je klaar! Deze extra service is speciaal ontwikkeld voor de Verhuisdieren-supporters om (toekomstige) baasjes te ondersteunen bij alle vragen rondom de zorg voor hun huisdier.

Conclusie: een tweede hond

Een nieuwe hond kan een geweldige toevoeging zijn aan je gezin, als de introductie maar zorgvuldig gebeurt. Honden houden van rust en regelmaat, en het is aan jou om dat te bieden. Maar met een juiste introductie geniet je van een harmonieus en gelukkig hondenleven! 

Wil jij een maatje zoeken voor jouw dier? Maak dan een zoekprofiel aan op Verhuisdieren:

Zoekprofiel aanmaken