Vanaf half juni tot eind augustus schieten ze massaal uit de grond: wilde grassoorten die grasaren vormen. Klinkt onschuldig, maar vergis je niet—die dingen kunnen je hond flink in de problemen brengen. Een grasaar (ook wel ‘kruiper’ genoemd) is een stekelige rakkert met een scherpe punt aan één kant. Die punt werkt als een soort harpoen: prikt makkelijk door de huid en kan alleen maar één kant op… naar binnen dus.
Auw, ontsteking!
Heeft je hond zo’n grasaar opgelopen tijdens een wandeling? Dan ziet het lichaam dat als een indringer (ook wel corpus alienum genoemd) en start de tegenaanval: ontsteking! Rond de plek waar de aar zit, ontstaat een pijnlijk abces met pus. Meestal zie je een dikke, bloederige bult met een zacht midden of zelfs een klein gaatje. Niet fris, wel belangrijk om in de gaten te houden.
Grasaar in de poot = likken, likken, likken
Komt zo’n aar tussen de tenen terecht of kruipt-ie onder de voetzool naar binnen, dan wordt je hond ineens een fanatieke poot-likker. Ze kunnen zelfs omhoog kruipen en aan de bovenkant van de poot weer naar buiten steken! En nee, de plek waar je een wondje ziet, is lang niet altijd waar de grasaar nog zit. Soms heeft hij al een flink tochtje onder de huid gemaakt—of je hond heeft hem eruit gelikt.
Ik had eens een trimhond waarbij de aar via de oksel het lichaam binnendrong… en pas bij de lies weer tevoorschijn kwam! Dankzij een flinke etterbult kwam 'ie eruit, en na goede verzorging is het gelukkig helemaal genezen.
Oren, poten, ogen—checken maar!
Grasaren blijven makkelijk hangen in de vacht, vooral na een wandeling door hoog gras. Zie je er eentje zitten? Meteen verwijderen, want likken kan ervoor zorgen dat ze via de keel naar binnen glijden. Ze zijn dol op gevoelige plekjes zoals ogen, oren en poten.
Dus: zie je je hond ineens veel schudden met z’n kop, likken aan z’n poot of krabben aan z’n oor? Check dan of je een grasaar of een bultje ziet. Geen idee of het foute boel is? Speel op safe en bel de dierenarts. Liever een keer te vaak, dan te laat!
Wil jij leren hoe je dit soort signalen sneller herkent?
Volg dan de cursus ‘Gezondheidscheck voor je hond’ van De Huisdierenschool.
Want als baasje wil je natuurlijk het allerbeste voor je hond. Met deze cursus leer je – onder begeleiding van dierenarts Piet Hellemans – hoe je zelf een gezondheidscheck uitvoert. Je leert waar je op moet letten, hoe je sneller afwijkingen opmerkt én wat je moet doen als het misgaat.
Wat leer je onder andere in de cursus?
• Je hond observeren als een professional
• Zelf een uitgebreide gezondheidscheck uitvoeren
• Signalen van ziekte of pijn op tijd herkennen
• Eerste hulp toepassen bij noodsituaties
• Vertrouwen krijgen in je eigen kennis en handelen
Na deze cursus weet jij precies wanneer jouw hond iets mankeert en hoe je snel kunt schakelen. Zo voorkom je nare verrassingen zoals een ‘verdwenen’ grasaar – en geef je je viervoeter de zorg die hij verdient.