Hoe kies jij een hond uit?

Als je een hond adopteert, wil je natuurlijk graag dat het een succes wordt! Je hebt misschien leuke verwachtingen, van prachtige wandelingen tot leuke picknickmomenten in het park terwijl je een balletje gooit met je nieuwe maatje. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je de juiste match maakt en deze blog gaat je daarbij helpen.

Hondenexpert Nienke Oort
28-04-2023

Voor je je laat verleiden door dat enorme lieve snoetje op die foto, is het heel belangrijk dat je je goed verdiept in het profiel van de hond. En misschien moet je zelfs af en toe tussen de regels doorlezen…

Degene die het profiel aanmaakt, of dat nu een particulier is of een stichting, vertelt natuurlijk graag de positieve kanten van de hond. Het is aan jou, als nieuwe baasje, om goed na te denken, kritische vragen te stellen en vooruit te denken over de situatie waarin de hond van jouw keuze terechtkomt en of dat past.

Hond van particulier

Als je een hond adopteert van een eerder baasje, bekijk dan goed in welke situatie de hond nu leeft en hoe deze afwijkt van jouw situatie.

Woont de hond daar niet met een kat en heb jij wel een kat? Wees er dan op voorbereid dat die twee echt moeten wennen en dat er een kans is dat de twee niet met elkaar overweg kunnen.

Leeft de hond bij het oude baasje samen met een andere hond? Realiseer je dan dat als hij bij jou de enige hond wordt, hij of heel erg opbloeit, maar misschien ook juist een maatje mist en hij bijvoorbeeld wat lastiger alleen thuis kan zijn.

Hond uit het buitenland

Als je een hond adopteert die uit het buitenland komt, is het belangrijk om je te realiseren dat de herplaatsende stichting heus z’n best doet zo’n eerlijk mogelijk profiel te schetsen van de hond. Maar een buitenlandse hond is een mix van genen en ervaringen en elke omgeving en samenstelling van een huishouden is anders. Dat maakt het voor deze honden wat uitdagender om te voorspellen hoe zij in nieuwe situaties gaan reageren. We geven wat voorbeelden.

Kan een buitenlandse hond wennen in een drukke stad?

Sommige honden uit het buitenland kunnen angst voor mensen, verkeer en onbekende objecten hebben, ook pups van 4 maanden oud! Bijvoorbeeld door nare ervaringen of genetische aanleg. Andere honden uit het buitenland zijn juist heel erg straatwijs en gedijen prima in een stad. Maar als er weinig tot niets bekend is over of de hond stadsdrukte gewend is, wees je er dan van bewust dat het voor jouw adoptiehond een uitdaging kan zijn om te wennen aan de drukte en dat er een kans bestaat dat het echt maanden kan duren voor hij ontspannen naar buiten kan. In een enkel geval lukt het helemaal niet en moet je uiteindelijk op zoek naar een thuis voor je hond buiten de drukke stad. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Kan die hond echt met katten?

Een hond kan in de opvang in het buitenland prima samengaan met die ene kat die daar op het erf rondloopt. Dat geeft nog geen garantie dat hij jouw kat ook accepteert. Dat geldt ook voor de zogenaamde kattentest die regelmatig in het buitenland wordt afgenomen. De uitslag van zo’n test is niet altijd even accuraat. Realiseer je dus dat de ene kat de andere kat niet is en dat het fijn is om de tijd te krijgen om het uit te proberen of de dieren samen kunnen leven.

Kan de hond wel een paar uur alleen zijn?

Een hond uit het buitenland heeft vaak langdurig samengeleefd met andere honden. Als de hond ineens in een huishouden komt waar hij alleen is, kan het zijn dat hij daar echt heel erg aan moet wennen. En bij sommige honden zit verlatingsangst zo diepgeworteld of ontstaat deze angst als zij ineens de enige hond in huis zijn, dat het echt lang duurt voor je je nieuw maatje zo ver hebt dat hij een paar uurtjes alleen kan zijn. Bij sommige honden lukt het zelfs nooit.

Zorg er dus voor dat je over deze zaken nadenkt vóór je een hond adopteert. Heb je oplossingen voor de uitdagingen waar je tegenaan gaat lopen? Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op alles wat anders uit zou kunnen pakken dan verwacht. De hond heeft geen keuze, jij als adoptant wel!