Jonge Iris (30) adopteert oude hondje Bobbie (13)

´Zelf weet ik hoe het is als kind om met een hond op te groeien. Het was echt een broertje of zusje voor ons. Wij trokken de hond zelfs een pyjamaatje aan. Ik kon mij voorstellen hoe moeilijk het was om voor Bobbie na 12 jaar een nieuw huisje te zoeken.´

Succesmatches Chantal Antheunisse
30-06-2023

Iris (30) groeide haar hele leven op met grote honden. Een eigen viervoeter om voor te zorgen was dus al jarenlang een wens. Ze keek dan ook al een paar maanden elke ochtend op Verhuisdieren. Na een lange reis, besloot ze de knoop door te hakken en het gewoon te doen. Een grote puberende hond zag ze in haar kleine huisje in Amsterdam niet zo zitten en toen kwam het oude hondje Bobbie voorbij. De kleine Westie bleek een gouden match te zijn!

Een bejaard hondje adopteren

Wij vroegen Iris hoe ze erbij kwam om zo'n oud hondje te adopteren. ´Het had eigenlijk verschillende redenen. Ik ben opgegroeid met honden en weet hoe sommige honden, zeker in een drukke stad als Amsterdam, overprikkeld kunnen zijn. Daarnaast heb ik een klein huisje, dus een drukke grote puber in huis had ook niet gepast. Af en toe moet ik weg voor mijn studie en oudere hondjes kunnen vaak prima alleen zijn. Ze hebben veel slaap nodig. En als laatste, weet ik dat ik ooit in de toekomst nog een keer een lange reis wil maken en met dit hondje een commitment aan ga voor enkele jaren in plaats van 15 jaar. Tuurlijk wist ik dat een oud hondje hogere financiële kosten kon betekenen. Bobbie heeft bijvoorbeeld erg dure voeding, omdat hij last van zijn buik heeft. Toch besloot ik dat ik graag zo´n ouder beestje een fijn pensioen wilde geven. ́

Bobbie was 12 jaar het maatje van een gezinnetje met twee jonge kindjes. Helaas stond hij al lang online op Verhuisdieren. Het jongste kindje bleek flink allergisch te zijn, dus met veel verdriet moesten ze een nieuw huisje voor hem vinden. ´Zelf weet ik hoe het is als kind, om met een hond op te groeien. Het was echt een broertje of zusje. Wij trokken de hond zelfs een pyjamaatje aan. Ik kon mij voorstellen hoe moeilijk het was om voor Bobbie een nieuw huisje te zoeken. Daarom probeer ik nog vaak foto ́s te sturen en zelfs met de kerst een kerstkaartje! Het contact met het oude baasje van Bobbie is erg goed.´

Klein of groot hondje

´Een klein westie hondje als Bobbie of een grote hond heeft wel zeker zijn verschillen´, vertelt Iris. ´Een vriendinnetje van mij had al twee kleine hondjes en die blaffen bijvoorbeeld veel meer, dan de labrador van mijn ouders (zie foto rechts). De eerste weken was Bobbie ook veel aan het blaffen. Ik werk als psycholoog online, dus bij elke nieuwe cliënt moest ik even uitleggen dat ik net een nieuw hondje had. Hoe meer Bobbie gewend werd, hoe minder hij ging blaffen. Zodra ik dan een weekendje weg ben geweest, dan gaat hij weer wat meer blaffen, zo van ´Waarom liet je mij alleen?´

´Een klein hondje kun je wel makkelijk meenemen. Zo gaat Bobbie graag mee in het mandje voor op mijn fiets. Zo gaan we lekker op bezoek bij vrienden, die trouwens helemaal dol zijn op hem, of mee naar het terras. Kleine honden vinden mensen ook een stuk minder eng. En Bobbie is trouwens klein, maar totaal niet bang van hele grote honden. Echt een stoer mannetje!´

Een knuffelkont en echte verbinder

We vragen Iris wat Bobbie nou zo enorm leuk maakt? ´Het allerleukste aan Bobbie vind ik, dat het zo'n enorme knuffelbeer is. Het is soms echt moeilijk om hem alleen te laten.´ Toch heeft Bobbie ook nog iets anders in Iris haar leven gebracht.  ‘Ik woon nog niet zo lang op mijn huidige stekkie, maar ik ken ondertussen zoveel mensen en honden in de buurt. Bobbie gaat het liefst in het park ook iedereen even af voor een knuffel. Daarnaast maak ik elke avond even een lange wandeling en als ik dat dan een paar avondjes niet kan, dan zeggen mensen gelijk ´Je was er een tijdje niet, heb je het druk?´. Ik moest zelf een paar weken revalideren van een knieoperatie, waarbij de buren direct hebben geholpen door lekker met Bobbie te gaan wandelen´. Bobbie blijkt een echte verbinder dus! 

Wil jij ook zo'n oud hondje een fijn pensioen geven?

Kijk dan eens naar deze lieverds op leeftijd en misschien kun jij, net als Iris, een hond(je) nog een mooie oude dag bezorgen.