De feestdagen zijn een tijd van gezelligheid, knipperende lichtjes en lekker eten. Maar laten we eerlijk zijn: ook de dagen van die ene lallende oom, non-stop Mariah Carey en rondrennende suikerbommetjes - a.k.a. de kinderen van je zus. Voor ons mensen soms uitdagend, maar voor je huisdier zeker ook.
Geen paniek. Met een beetje voorbereiding maak je de feestdagen niet alleen rustig, maar ook veilig en extra leuk voor je trouwe viervoeter. Hier zijn onze 13 tips om van deze tijd een feest te maken waar je huisdier later nog over blij over blaft of miauwt.
1. Een huisdiervriendelijke kerstboom, bestaat die?
Een kerstboom is een magneet voor kattenklauwen en kwispelende staarten. Maar een huisdiervriendelijke kerstboom is zeker mogelijk. Zorg dat hij stevig staat – want een omvallende boom doet de kerstvreugde niet zo goed. Kies versieringen die bestand zijn tegen een stootje en hang breekbare items lekker hoog. Hang alles vast met touwtjes in plaats van met die scherpe haakjes, dat bespaart een tripje naar de dierenarts met jouw nieuwsgierige viervoeter. En tja, als jouw huisdier écht de prins of prinses in huis is, duik dan in de portemonnee en bestel een kerstboom-krabpaal voor katten (Designed by Lotte) of een speelgoed kersboom voor honden (Merry Woofmas). Meer over de veiligheid van jouw kerstboom (en kat) in de blog ´Kerst en katten´ van kattenexpert Kirsten Meijer.
2. Lichtjes voor sfeer, niet om op te kauwen
Kerstlampjes geven je huis een warme gloed, maar kabels zijn helaas ook een favoriet kauwspeeltje. Werk ze goed weg of gebruik een kabelbeschermer, zodat je feestverlichting niet verandert in een gevaarlijke snack.
3. Feestelijke hapjes voor jou én je dier
Chocolade, rozijnen en noten: heerlijk voor mensen, maar giftig voor je huisdier. Zet al dat lekkers hoog en ver weg en geef je maatje iets speciaals van de dierenwinkel. Kan hij net zo lekker van genieten als jullie van dat kerstdiner.
4. Een boom vol lekkers? Liever niet
Chocoladekransjes en suikergoed in de boom lijken een gezellig idee – tot je hond denkt dat hij een kerstbuffet ontdekt heeft. Kies voor niet-eetbare decoratie en voorkom een mini-ramp, inclusief omgevallen boom en een overenthousiaste hond met een suikerboost (of chocoladevergiftiging).
5. Sneeuwbollen? Zet ze veilig neer
Een wist je datje: die schattige sneeuwbollen zijn prachtig, maar als ze vallen en kapotgaan, kan de vloeistof schadelijk zijn voor je huisdier. Zet ze lekker hoog, ver weg van speelse pootjes. Zo kan iedereen ze veilig bewonderen.
6. Gourmetten zonder verrassingen
Met een gourmetstel op tafel ruikt je hele huis heerlijk, maar pas op: je huisdier denkt misschien dat hij mag meedoen. Naast dat de platen heet zijn, kan de damp van anti-aanbaklagen zelfs fataal zijn voor bijvoorbeeld vogels. Zorg ervoor dat je dier dus niet al te dichtbij kan komen. En een eigen feesthapje houdt hem tevreden bezig. Kun jij je kerstpannenkoekjes omdraaien.
7. Een privéplekje voor je huisdier
Feestdagen zijn druk – voor iedereen. Die ene lallende oom, Mariah Carrey uit de speakers en de suikerbommetjes (a.k.a de kindjes van je zus) die maar rondrennen. Zorg voor een rustige plek waar je huisdier zich kan terugtrekken als het te veel wordt. Een knus kussen, een rustige kamer of zijn favoriete bench zijn ideaal. Zo heeft hij een plek waar hij even kan opladen.
8. Bereid je voor op vuurwerk
Veel dieren zijn bang voor knallen en vuurpijlen. Zorg voor een rustige omgeving met gesloten gordijnen, muziek of tv-geluid en wat lekkers om hem bezig te houden. Meer tips? Check onze blog over ´Vuurwerkangst bij honden´.
9. Wees het kalme maatje voor jouw beestje
Is je huisdier bang? Blijf zelf rustig, stel hem gerust en bied afleiding. Soms kunnen training of natuurlijke kalmeringsmiddelen helpen – overleg hiervoor met je dierenarts. En onthoud: samen komen jullie hier doorheen, met een beetje extra knuffels en geduld. Lees meer in onze blog ´Angst bij de (buitenlandse) hond.
10. Speelplezier als afleiding
Een snuffelmat, hersenspel of kauwspeeltje kan wonderen doen als het feestgedruis te veel wordt. Zo blijft je huisdier bezig, gelukkig én afgeleid van alles wat er om hem heen gebeurt. Zin in inspiratie? Volg dan de online cursus ´Hersenwerk voor honden´ op de Huisdierenschool.
11. Kerstregels voor jouw gasten
Je laat natuurlijk de teugels lekker vieren deze dagen, maar rondom je huisdier kan het helpen om wat regels af te spreken. Vraag gasten om rustig met je huisdier om te gaan en geen etensresten toe te stoppen. Zo voorkom je onverwachte stressmomenten of een hond die opeens dolenthousiast rond de tafel stuitert.
12. Vergeet-mij-nietje
Zorg dat je huisdier altijd genoeg water heeft, op tijd naar buiten kan en de aandacht krijgt die hij verdient. De tijd op zo´n feestdag vliegt soms namelijk voorbij en dan kun je je viervoeter vriend een beetje uit het oog verliezen. Kleine momentjes van aandacht kunnen een groot verschil maken in hoe hij de dag ervaart.
13. Ontspanning voorop
De feestdagen zijn vaak druk, maar ook een mooie tijd om stil te staan bij wat écht belangrijk is. Plan wandelingen, knuffelsessies en quality time in voor iedereen om je heen die je lief hebt, ook je huisdier.
Geen zin in al dat kerstgedoe? Geef jezelf een leuke online cursus van de Huisdierenschool cadeau of kruip samen op de bank met ons boek Hondjes van Goud – Ode aan de Buitenlandse Hond. Het perfecte cadeau voor elke dierenliefhebber!
Fijne Feestdagen!
Met deze tips maak je de feestdagen niet alleen voor jezelf, maar ook voor je huisdier tot een succes. Samen genieten is toch het allerbelangrijkste?
Fijne feestdagen en een geweldige jaarwisseling van het hele Verhuisdieren team!