Weet waar je huisdier terechtkomt...

Je wil er niet aan denken, maar het kan iedereen gebeuren; je wordt ongeneselijk ziek of iemand uit je familie of vriendenkring komt plotseling te overlijden. Wat gebeurt er dan met het huisdier dat achterblijft?

Nieuws Van onze redactie
10-11-2023

Als je niets regelt, heb je kans dat je hond of kat in het asiel belandt. Of bij mensen waar je je dier juist liever niet zou willen achterlaten. Het is daarom aan te raden om daarover na te denken en vast te leggen of aan iemand in je naaste omgeving te laten weten waar jij wil dat je dieren terechtkomen, mocht jou iets overkomen.

Perfecte nieuwe thuis

Via Verhuisdieren hebben meerdere mensen die terminaal ziek waren een fijn thuis kunnen vinden voor hun huisdier(en). Tijdens het ziekteproces maakten zij een online zoekprofiel aan voor hun hond of kat en konden zij zelf nog kiezen bij wie hun lieveling zou komen wonen. Zo ook Karin die een baasje zocht voor haar katten Cato en Hugo. ‘Ik ga dood, maar ik kon alleen maar hartverscheurend huilen om wat er met mijn katten zou gebeuren. Ik was dan ook zo opgelucht toen ik via Verhuisdieren het perfecte thuis voor ze vond. En het mooiste: ze mochten bij mij blijven zolang het ging; de nieuwe baasjes hadden begrip voor de situatie en wilden ook dat de katten zo lang mogelijk bij mij zouden blijven.’

Onverwachte zorg voor een huisdier

Ook familie of vrienden krijgen soms onverwacht de zorg voor een huisdier na een overlijden. Op Verhuisdieren lezen we regelmatig in profielen dat de hond of kat dan alleen in de woning achterblijft omdat er geen gelegenheid is om het dier op te vangen. Via dit online platform kunnen zij dan op zoek naar een noodopvang (oppas) of naar een nieuw baasje. Vaak lukt het om snel een fijn en ander thuis te vinden voor het dier dat dan ontredderd is achtergebleven.

Nalatenschap

‘We krijgen regelmatig dankbare mailtjes dat mensen zo blij zijn dat ze in zulke verdrietige omstandigheden zich geen zorgen meer hoeven te maken over hun huisdier of dat van hun dierbare. En wij vinden het ontzettend fijn dat wij hen kunnen helpen. Saskia adopteerde ooit haar hond via Verhuisdieren en heeft onze stichting opgenomen in haar testament, zodat wij door kunnen gaan met het herplaatsen van honden, katten en konijnen; ook in dit soort heftige situaties’, vertelt Femke Pasquino-de Harde, oprichter van Stichting Verhuisdieren.

Over Verhuisdieren.nl

Stichting Verhuisdieren herplaatst gemiddeld zo’n 700-900 dieren per maand. Het online platform matcht het plaatsprofiel van de hond of kat aan een zoekprofiel van iemand die een dier zoekt. ‘Zo vinden we baasjes die echt bij de dieren passen. De kans op een succesvolle herplaatsing wordt daarmee aanzienlijk vergroot. Daarbij kunnen oude baasjes, of nabestaanden in dit soort situaties, vaak nog contact houden met het nieuwe baasje om te horen hoe het het dier vergaat. Dit geeft vaak troost…’, aldus Femke.