Willy (11): Van mishandelde jachthond naar opgeleide hulphond

Ineke kan haar geluk niet op met haar drie honden, maar één daarvan is voor haar extra speciaal: Willy, een Spaanse jachthond die ze in 2015 adopteerde via Verhuisdieren en haar nu dagelijks als volledig opgeleide hulphond helpt met haar trauma´s en migraine. Willy, een Podenco uit Valencia, werd broodmager en verlaten gevonden door Stichting Animal In Need, zoals zovaak gebeurt met deze honden in Spanje. 

Ineke: “Podenco’s hebben het daar zwaar; ze worden gebruikt voor de jacht en daarna afgedankt of nog erger. Toen ik Willy zag, wist ik meteen dat hij bij mij hoorde. Gelukkig werd de stichting ook enthousiast van mijn verhaal om Willy op te leiden tot hulphond. Ik heb hem gered en hij redt mij elke dag weer.”

Succesmatches Chantal Antheunisse
08-11-2024

Zoektocht naar een zielshond

De weg naar Willy was erg bijzonder. “In Nederland zag ik veel honden met potentie tot hulphond, maar ik kon geen keuze maken. Ze waren allemaal lief, maar diep van binnen voelde ik dat ik een rescuehond als mijn maatje wilde. Toen ik tijdens een slapeloze nacht door Verhuisdieren scrollde, verscheen opeens de snoet van Willy op mijn scherm. Het voelde meteen goed,” vertelt ze. “Een vriendin had ook een hond via Verhuisdieren en raadde het me aan. De volgende ochtend heb ik direct contact opgenomen met Stichting Animal in Need, de stichting die Willy heeft opgevangen en herplaatst. Zij hielpen me om Willy op Dierendag 2015 voor het eerst te zien.”

De ontmoeting met Willy bevestigde Inekes gevoel: “Hij was in het begin wat afwachtend, maar kwam al snel naast me zitten. Toen ik een eindje met hem mocht wandelen, voelde het alsof ik mijn zielsverwant had gevonden. Ik vertelde de stichting over mijn wens om Willy op te leiden tot hulphond en zij steunden me hierin volledig.”

Een Podenco met een missie

In de eerste dagen bij Ineke thuis paste Willy zich opvallend goed aan. “We hebben twee andere kleine hondjes en Willy ging daar heel respectvol mee om. Hij had geen last van angsten en hij voelde mij al snel goed aan. Als ik zelf onzeker was, leek hij me gerust te stellen,” glimlacht Ineke. “Hij is wel schrikachtig voor harde geluiden, vooral na een incident met een rotje in de buurt. Sindsdien is hij bang voor vuurwerk en onweer, maar verder heeft hij een geweldig stabiel karakter.”

Het trainen van Willy als hulphond begon al snel. “In 2016 droeg hij al een hulphondentuigje met de letter L voor ‘leerling’. Willy ging overal mee naartoe en pikte alles direct op. In augustus 2017 zijn we samen geslaagd voor ons examen bij Bultersmekke, een organisatie die mensen helpt bij het zelf opleiden van hulphonden. Sindsdien weet Willy precies wanneer hij ‘aan het werk’ is en wanneer hij vrije tijd heeft.”

Een echte hulphond en zielsverwant

Willy voelt Ineke feilloos aan, vooral tijdens moeilijke momenten. “Als ik me verdrietig voel, komt hij meteen tegen me aanliggen. Ook bij een migraineaanval weet hij precies wat hij moet doen. Hij blijft dan bij me, ook als ik moet braken van de pijn. Zijn aanwezigheid geeft me de rust die ik op zo’n moment nodig heb,” vertelt Ineke. “Als mensen buiten een praatje willen maken en ik voel dat het te veel wordt, merkt Willy dit op. Hij blaft dan en laat weten dat we door moeten lopen. Dat soort dingen doet hij allemaal vanzelf.”

Tijdens de feestdagen, die voor Ineke door een traumatisch verleden zwaar zijn, is Willy’s aanwezigheid extra bijzonder. “Op Sinterklaasavond 2015 kwam hij officieel bij mij." Sindsdien zijn we onafscheidelijk."

Vooroordelen over buitenlandse honden

Ineke wil graag haar verhaal delen om vooroordelen over buitenlandse honden weg te nemen: “Het zijn zulke dankbare honden, en ze verdienen allemaal een goed leven. Mensen moeten niet te snel oordelen of denken dat het niet goed komt. Geef ze tijd om te wennen, en geloof in ze, ook als het even moeilijk gaat. Willy bewijst elke dag dat een hond met een zwaar verleden een enorme liefde en loyaliteit kan bieden.”

Willy wordt volgend jaar 11, en Ineke gunt hem dan zijn welverdiende pensioen. “Hoewel hij er zelf nog niet aan wil denken, zal hij uiteindelijk alleen onze huishond zijn. Maar ik weet nu al dat zijn opvolger weer een buitenlandse rescuehond zal zijn. Willy heeft mijn leven zoveel mooier gemaakt en dat wil ik graag blijven doorgeven.”

Ineke sluit af met een diepe dankbaarheid voor haar Spaanse maatje: “Elke dag ben ik dankbaar dat deze kanjer in mijn leven is gekomen. We zijn een superteam, in goede en slechte tijden.”

Hondjes van goud

Bij Verhuisdieren zijn wij ook dol op die buitenlandse lieverds. Daarom hebben we een boek geschreven over buitenlandse hondjes: Hondjes van Goud. Vol inspirerende verhalen, tips en nog veel meer. Ben jij of ken jij iemand met een buitenlandse hond? Dan is het boek zeker een aanrader! 

Bestel het boek hier!