Codicil

Wil je liever niet naar de notaris, maar wél duidelijk maken dat een bepaald bezit nagelaten moet worden aan Verhuisdieren? Dan is een codicil mogelijk een oplossing. Via een codicil kun je bijvoorbeeld een sieraad of een ander persoonlijk bezit nalaten.


Een codicil is een handgeschreven brief. Dus niet getikt en uitgeprint op de computer. De brief moet voorzien zijn van een datum en een handtekening van de opsteller. De opsteller kan in deze brief aangeven dat een bepaald persoonlijk bezit wordt nagelaten aan een persoon of goed doel. 

Voorbeeld van een codicil

Stel je hebt een mooi sieraad of een antieke kast en je wil graag dat dat specifieke bezit wordt nagelaten aan Verhuisdieren. Via een codicil kun je dit je nabestaanden laten weten.

Vaak wordt een codicil gebruikt als aanvulling op een testament. Stel je hebt een aantal jaar geleden een testament opgesteld, maar uiteindelijk wil je nog graag een persoonlijk bezit nalaten aan Verhuisdieren. Dan kun je dat eenvoudig doen met een codicil. Hier zijn dan ook geen extra notariskosten aan verbonden. 

Goed te weten over een codicil

Het is belangrijk om te weten dat een codicil een aantal beperkingen heeft. Zo kun je geen geldbedrag nalaten via een codicil en je kunt ook geen executeur aanwijzen met een codicil. Dit kan dan wel weer in een testament, maar dat moet dus via de notaris. Ook is het belangrijk dat iemand weet dat het codicil bestaat, omdat de notaris hier niet van de hoogte hoeft te zijn en het dus ook niet hoeft op te volgen of uit te voeren. 

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar