Vruchtgebruik

Het gebeurt wel eens dat iemand een huis of een vermogen aan een goed doel wil achterlaten. Maar diegene wil ook zijn partner niet in de kou laten staan. In dit soortgevallen kun je gebruik maken van vruchtgebruik.


Bij vruchtgebruik laat je een goed doel, zoals Verhuisdieren bijvoorbeeld, iets na, waarvan iemand anders eerst nog gebruik mag maken. Het zogenoemde vruchtgebruik. 

Voorbeeld van vruchtgebruik

Stel je hebt een huis dat je wilt nalaten aan Verhuisdieren, maar je hebt ook nog een partner. In dat geval kun je bij de notaris laten vastleggen dat Verhuisdieren het huis al erft en dus eigenaar wordt, maar dat de partner er nog in mag blijven wonen. Dit kan zijn totdat de partner overlijdt of tot een bepaalde datum die je zelf vaststelt. Je kunt ook laten vastleggen dat als de partner bijvoorbeeld opnieuw trouwt het vruchtgebruik vervalt. 

Je kunt het ook doen met een bank- of vermogensrekening. Stel je hebt een bepaald vermogen en dat bedrag wil je nalaten aan Verhuisdieren. Maar zolang je partner leeft, of je kinderen, wil je dat zij de rente krijgen. 

Vruchtgebruik is een breed begrip en er is veel mogelijk. Maar als er veel mogelijk is, betekent dat juridisch vaak ook dat er aan elke constructie wat haken en ogen zitten. Voor je Verhuisdieren iets nalaat via je testament in combinatie met vruchtgebruik, is het aan te raden je goed voor te laten lichten door de notaris. 

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar