Ben jij klaar voor een hond?

Je overweegt een hond in huis te nemen. Wat een goed idee! Een hond geeft je structuur, zorgt dat je dagelijks meer dan eens een frisse neus haalt en is aangenaam gezelschap dat nooit oordeelt of veroordeelt. Toch is het belangrijk dat je ook op de hoogte bent van wat de zorg voor een hond precies inhoudt.


Een hond kan je heel veel plezier brengen. Maar daar vraagt hij wel iets voor terug. Jij moet wel goed voor hem zorgen. Wat houdt de zorg voor een hond precies in en kun je daaraan voldoen? 

 1. Een hond kan wel 15 jaar worden. Vind je het over twee, vijf en tien jaar nog steeds leuk dat de hond er is? Heb je geen wereldreisplannen? Heb je een promotie in het vooruitzicht waarvoor je echt fulltime aan het werk moet? Heb je dan opvang voor je hond?
 2. Hou je van wandelen? Een hond moet minimaal vier keer per dag naar buiten. Afhankelijk van het energieniveau van je hond, is een rondje van een kwartiertje misschien genoeg, een andere hond heeft minimaal twee uur beweging per dag nodig. Wees je ervan bewust dat je er ELKE dag uit moet, ongeacht het weer.
 3. Een hond kost geld, gemiddeld tussen de €50,- en €100,- per maand. Heb je dat budget beschikbaar?
 4. Een hond kost tijd. De opvoeding, het uitlaten, de verzorging. Maar ook het huishuden vraagt meer tijd. De hond verliest haar en loopt een keer met modderpoten naar binnen. Of moet na het rollen in een stinkend goedje in bad.
 5. Elke hond moet opgevoed worden; pups, maar ook een oudere hond. Dat kost veel tijd en vraagt geduld. Heb je zin om een hond op te voeden, heb je er geduld voor of hoop je op een kant en klaar-exemplaar? Want die bestaat niet.
 6. Is er niemand in huis allergisch? Heb je dat al eens getest met een 'leenhond' van vrienden of familie? Hoe verdrietig is het als je een leuke hond hebt geadopteerd en jullie weer afscheid van moeten nemen vanwege een allergie.
 7. Realiseer je dat je je hond niet lang alleen kunt laten. Als je hele dagen moet werken, of een avondje ergens op visite gaat waar de hond niet mee naar toe kan, zul je dus oppas moeten regelen.
 8. Ook als je op vakantie gaat en de hond niet mee kan, ben je afhankelijk van oppas. Of je boekt een pension, maar dat kost wel geld. 

Deze punten zijn er zeker niet voor bedoeld om je te ontmoedigen. Wel om je een reëel beeld te geven van wat het hebben van een hond precies inhoudt. Zo hoopt Verhuisdieren impulsaanschaf te voorkomen. 

Cursus Goede start met je hond

Wil je zeker weten dat je straks goed voorbereid bent op de komst van een hond? Volg dan de cursus Goede start met je hond op de Huisdierenschool. In deze cursus leer je precies wat je hond nodig heeft en hoe hij communiceert.

Ja, ik wil een hond!

Stel de juiste vragen

Als je besloten hebt dat je inderdaad op zoek gaat naar een leuke hond, zorg dan tot slot dat de juiste vragen stelt aan degene van wie je de hond adopteert, zodat je ook een grotere kans hebt op die fijne succesmatch. 

Deze vragen kun je stellen als je een hond van particulier (hond uit Nederland) adopteert.

Deze vragen kun je stellen als je een hond van een stichting (hond uit het buitenland) adopteert.

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

 • Ontvang notificaties van nieuwe matches
 • Bekijk contactgegevens van matches
 • Support onze stichting voor 1 jaar