Cocker spaniël adopteren

De cocker spaniël is van oorsprong een echte jachthond, wat maakt dat hij actief is en er graag op uit gaat. Inmiddels is de cocker ook een uitstekende huishond, maar kleine kinderen blijft een punt van aandacht. Vanwege zijn instinct verdedigt de cocker graag zijn buit (lees: eten of speelgoed) en dat kan risicovolle momenten opleveren met kleine kinderen. Wil je graag een cocker spaniël adopteren? Lees je dan even goed in in de karaktereigenschappen en mogelijke gezondheidsaandoeningen die veel voorkomen bij dit ras.


Cocker spaniel adopteren

Karakter cocker spaniël

De cocker spaniël is een leuke, vrolijke en aanhankelijke hond. Hij is graag bij zijn baas in de buurt, maar kan ook prima een paar uurtjes alleen zijn. Het is een hond waar je makkelijk wat langere wandelingen mee kunt maken, want hij houdt van uitdaging en activiteit. Omdat het van oorsprong een jachthond is, kan hij wel snel zijn neus achterna gaan bij het loslopen. Het commando 'hier' moet dan ook al vroeg en goed getraind worden. Ook het afstaan van de buit (speelgoed, bal) kan een ding zijn bij de cocker en moet zorgvuldig worden geoefend. 

Cocker spaniël herplaatsen

Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je hond. Helaas kan het voorkomen dat je door omstandigheden niet meer voor je cocker spaniël kunt zorgen. In dat geval biedt herplaatsing een goede oplossing. Dankzij ons bijzondere matchingsysteem koppelen we, op een verantwoordelijke wijze, mens aan dier.
Cocker spaniël herplaatsen

 

Cocker spaniël adopteren

Wil je een cocker spaniël adopteren? Bij Verhuisdieren kun je niet zoeken op ras, maar ook voor een cocker spaniël wordt wel eens een nieuw thuis gezocht. Ook voor hen is er plaats op Verhuisdieren en wie weet match jij wel met een cocker spaniël. Op deze manier beperken we het aantal dieren dat in een dierenasiel terechtkomt en gaan we malafide dierenhandel tegen. 
Bekijk hier ons adoptieaanbod

Gezondheid cocker spaniël

Helaas is ook de cocker spaniël niet gespaard gebleven van erfelijke aandoeningen ten gevolge van uiterlijke kenmerken. De oren van de cocker zijn inmiddels zo lang, zwaar en dichtbehaard dat heel veel cockers te maken krijgen met een chronische oorontsteking. Doordat er weinig lucht bij de gehooringang komt, gaat dit broeien en vormt het een perfecte plek voor bacteriën. Maar er zijn nog meer gezondheidsaandoeningen waar je rekening mee moet houden: 

cocker spaniel herplaatsen

Heupdysplasie

De cocker spaniël heeft een grote kans op heupdysplasie. Dit houdt in dat zijn heupen instabiel zijn, waarbij de gewrichtsdelen niet goed in elkaar passen en slijtage van het kraakbeen ontstaat. Het gevolg is dat de hond soms al op jonge leeftijd moeite heeft met bewegen, kreupel kan gaan lopen of wiebelt. Deze aandoening kan alleen operatief worden verholpen.

Zenuwziekte (Adult onset neuropathy)

Deze zenuwziekte uit zich pas op latere leeftijd (7,5-9 jaar) en is een aandoening aan het zenuwstelsel. Symptomen zijn: ongecoördineerd lopen, wiebelen met hun achterpoten en wijdbeens lopen. Later kunnen ze gaan slepen met de achterpoten en raken ook de voorpoten aangedaan. Steeds meer zenuwen vallen uit, waardoor de honden uiteindelijk niet meer kunnen lopen en ook moeite krijgen met slikken.

Ontsteking hoornvlies (Keratoconjunctivitis sicca)

Veel cockers krijgen last van hun ogen, een ontsteking aan het hoordnvlies vanwege een tekort aan traanvocht. Tranen reinigen het oog en de cocker heeft vaak te weinig traanvocht, waardoor de ogen snel ontstoken raken. 

Overige aandoeningen bij de cocker spaniël

  • Staar
  • Glaucoom
  • Afbraak rode bloedcellen door afweersysteem (Immuungemedieerde hemolytische anemie)

cocker spaniel pup

Toch een cocker spaniëlpup kopen?

Met zijn lange oren is een cockerpup erg aandoenlijk en dus verleidelijk. Als je heel weloverwogen besluit om een cocker spaniëlpup te kopen, ga dan goed op zoek naar een verantwoorde fokker. Laat je ook adviseren door je dierenarts waar je op moet letten bij het inzien van de dna-papieren en op welke aandoeningen je extra alert moet zijn. Google de bewuste fokker om ervaringen van eerdere klanten te lezen of meld je aan bij een cocker-vereniging of facebookpagina en vraag daar naar goede fokkers. Neem de tijd en laat je niet verleiden door de eerste de beste lieve puppyfoto die je voorbij ziet komen. Doggo heeft een mooi artikel geschreven over hoe je op een verantwoorde wijze een pup koopt.

Cocker spaniël adopteren via Verhuisdieren

Ondanks dat je bij Verhuisdieren niet op ras kunt selecteren, is er wel degelijk een kans dat je een cocker spaniël kunt adopteren via ons platform. Ook deze rashonden moeten wel eens worden herplaatst. Het voordeel van een iets volwassen hond adopteren is dat al duidelijk is wat precies zijn karakter is. Daarbij kost het opvoeden van een pup veel tijd. Ook kan het oude baasje je vaak al veel vertellen over de gewoontes en liefdes van de hond. 

Zoek jij een ander thuis voor jouw cocker spaniël?

Het kan natuurlijk ook zijn dat jij een ander thuis zoekt voor jouw lieve cocker. Er kunnen omstandigheden in je leven zijn, waardoor je de hond niet meer de liefde en aandacht kunt geven die hij verdient. Vaak is zo'n besluit een heel emotionele en daarom kun je via Verhuisdieren er zeker van zijn dat je alleen reacties krijgt van mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in jouw lieve dier. Vaak is het ook mogelijk nog contact te houden met het nieuwe baasje, iets dat onmogelijk is als je je dier via het asiel herplaatst... Lees voor je een profiel aanmaakt eerst deze tips

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar