Chihuahua adopteren

De chihuahua is het kleinste hondje van allemaal maar misschien wel met het grootste karakter. Deze kleine hond is dol op zijn baasje, maar kan wat minder goed overweg met drukke kleine kinderen. Als je geïnteresseerd bent in het adopteren van een chihuahua, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van een aantal zaken, zoals de karaktereigenschappen van de hond en veelvoorkomende gezondheidsproblemen.


Chihuahua adopteren

Karakter chihuahua

Dit kleine hondje is moedig en heeft een behoorlijk temprament. Hij laat het duidelijk weten als hij er ergens niet mee eens is. De chihuahua is ook erg baasgericht en wil het liefst de hele dag in zijn aanwzigheid zijn. Het is wel echt een hondje voor volwassenen; de chihuahua is gevoelig voor prikkels en kan minder goed aarden in een druk huishouden met (kleine) kinderen. Doordat ze zo graag bij hun baas zijn, is dit ras niet zo graag alleen. 

Chihuahua herplaatsen 

Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je hond. Helaas kan het voorkomen dat je door omstandigheden niet meer voor je chihuahua kunt zorgen. In dat geval biedt herplaatsing een goede oplossing. Dankzij ons bijzondere matchingsysteem koppelen we, op een verantwoordelijke wijze, mens aan dier.
Chihuahua herplaatsen

 

Chihuahua adopteren

Wil je een chihuahua adopteren? Bij Verhuisdieren kun je niet zoeken op ras, maar ook voor een chihuahua wordt wel eens een nieuw thuis gezocht. Ook voor hen is er plaats op Verhuisdieren en wie weet match jij wel met een chihuahua. Op deze manier beperken we het aantal dieren dat in een dierenasiel terechtkomt en gaan we malafide dierenhandel tegen.
Bekijk hier ons adoptieaanbod

Gezondheid chihuahua

Bij elk ras kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen, ook bij de chihuahua. Vanwege het feit dat de hondjes steeds kleiner worden gefokt, heeft hun lichaam vaak last van uiteenlopende aandoeningen. Hieronder behandelen we er een aantal. 

chihuahua erfelijke aandoeningen

Chiari malformatie/syringomyelie (Te klein achterhoofdsgat)

Deze aandoening wordt veroorzaakt door een te klein hoofdje voor de hersenen. De kleine hersenen worden hierdoor naar achteren gedrukt, in het achterhoofdsgat. Zo ontstaat daar een blokkade met het ruggemerg. Symptomen van deze aandoening kunnen zijn: gedeeltelijke verlamming, kromme houding van de wervels, een gedraaide nek en nekpijn. Deze aandoening is niet te verhelpen en alleen te verlichten met medicijnen. 

Hydrocephalus (waterhoofd)

Door de blokkade zoals hierboven beschreven, kan het hersenvocht niet goed weg. Dit kan zich ophopen en hierdoor kan de chihuahua een waterhoofd krijgen. De symptomen van deze aandoening kunnen zijn: chronische hoofdpijn, verlies van hersenfuncties, abnormaal gedrag en coördinatieproblemen. Met medicijnen kan het vocht vaak worden afgevoerd. 

Patella luxatie (losse knieschijf)

Dit is een afwijking van het kniegewricht waarbij de knieschijf van het kniegewricht afschuift. Je herkent deze aandoening als je chihuahua kreupel loopt of met één of twee achterpootjes regelmatig trekt. Een operatie kan deze aandoening verhelpen. 

Overige aandoeningen bij de chihuahua

Naast de bovengenoemde aandoeningen lopen chihuahua's – in vergelijking met andere rashonden – een hoger risico op de volgende aandoeningen:

  • Moeilijk geboorte
  • Afwijking bloedstroom lever (Portosystemische shunt)
  • Lekkage van de linkerhartklep (Myxomateuze mitralisklepinsufficiëntie

Toch een chihuahua-pup kopen?

Chihuahua-pups zijn populair bij broodfokkers. Ze zijn lekker klein en kunnen dus in grote hoeveelheden vervoerd worden. Wees er bij de aanschaf van een chihuahua-pup dus extra alert op waar het hondje vandaan komt. Doe gedegen onderzoek naar een vernatwoordelijke fokker die het welzijn van de honden op nummer 1 heeft staan. 

Dat betekent misschien wel dat je even geduld moet hebben omdat er een wachtlijst is voor de pups van deze goede fokker. Maar je wachten wordt dan wel beloond met een grotere kans op een gezonde pup, die opgeroeit bij de moederhond en een kleinere kans heeft op erfelijke aandoeningen. Dat is het wachten toch even waard? Ondertussen kun je een zoekproefiel aanmaken bij Verhuisdieren en wellicht verschijnt er een dezer dagen een chihuahua in je matches! 

Chihuahua herplaatsen

Chihuahua adopteren via Verhuisdieren

De chihuahua is geen kindervriend. Het komt dus best wel eens voor dat er een kindje geboren wordt bij het oude baasje en de hond daar simpelweg echt niet gelukkig van wordt. De chihuahua is een hondje dat erg gevoelig is voor prikkels en onregelmatigheid. Daarnaast kan de chihuahua best jaloers zijn en dus moeite hebben met het delen van het baasje met dat nieuwe kleine mensje! 

Dan is het alleen maar ontzettend lief dat het baasje op zoek gaat naar een rustig huishouden waar de chihuahua weer alle aandacht krijgt! Op Verhuisdieren staat dan ook best regelmatig een chihuahua (en zelfs ook wel chihuahua-pups!) die een nieuw baasje zoeken. Bij ons kun je niet selecteren op een ras, maar als jouw zoekprofiel matcht met de wensen van een chihuahua, dan komt het vast goed!

Wil je meer weten over adopteren via Verhuisdieren, lees dan deze tips. 

Meer over adopteren

Chiuahua herplaatsen via Verhuisdieren

De chihuahua hoort niet in het asiel. Dit hondje wordt daar echt doodongelukkig van de stress. Gelukkig weten steeds meer mensen Verhuisdieren te vinden als ze hun chihuahua om wat voor reden dan ook moeten herplaatsen. Bij ons gaat het hondje dan van een huis naar een thuis. Voordeel van je huisdier aanbieden bij Verhuisdieren is dat je als baasje alleen maar serieuze reacties krijgt van mensen die echt bij jou chihuahua passen! 

Meer over herplaatsen

Hoe werkt Verhuisdieren?

Bij ons worden mens & dier gematcht op basis van behoeften en wensen en niet op basis van uiterlijk. Je gaat een jarenlange relatie met elkaar aan, dus is het wat ons betreft belangrijker dat de karakters bij elkaar passen dan dat je kiest voor een leuk koppie. Door een goede match te maken, hopen wij ook te voorkomen dat een dier nogmaals herplaatst moet worden of alsnog in het asiel belandt. Lees hier meer over de werkwijze van Verhuisdieren

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar