Duitse herder adopteren

De Duitse herder is al heel lang een zeer populair ras en staat nog steeds in de top drie van meest gewilde rashonden. Een Duitse herder is echter geen beginnershond en is een hond die veel vraagt van zijn baas in de vorm van training, consequentie en aandacht. Ook kampt de Duitse herder bovenmatig veel met gezondheidsrisico's. Als je geïnteresseerd bent in het adopteren van een Duitse herder, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van een aantal zaken, zoals de karaktereigenschappen van de hond en veelvoorkomende gezondheidsproblemen.


Duitse herder adopteren

Karakter Duitse herdershond

Een Duitse herder is zeer loyaal naar zijn baas. Hij leert graag en voert graag opdrachten voor zijn baas uit. Hij is intelligent en heeft een grote werklust. Dit betekent dat een baas van een Duitse herder veel tijd moet besteden aan het bezighouden en uitdagen van de hond. Als een Duitse herder niet voldoende wordt uitgedaagd, kunnen er gedragsproblemen ontstaan. Ook heeft deze herder een consequente opvoeding nodig en is het belangrijk dat een Duitse herderpup goed gesocialiseerd wordt. 

Herders, maar meer nog Mechelse herders, worden ook vaak ingezet als politiehonden. Dit geeft hun enorme werkdrift en will to please aan. 

Duitse herder herplaatsen

Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je hond. Helaas kan het voorkomen dat je door omstandigheden niet meer voor je Duitse herder kunt zorgen. In dat geval biedt herplaatsing een goede oplossing. Dankzij ons bijzondere matchingsysteem koppelen we, op een verantwoordelijke wijze, mens aan dier. 
Duitse herder herplaatsen

 

Duitse herder adopteren

Wil je een Duitse herder adopteren? Bij Verhuisdieren kun je niet zoeken op ras, maar ook voor een Duitse herder wordt wel eens een nieuw thuis gezocht. Ook voor hen is er plaats op Verhuisdieren en wie weet match jij wel met een Duitse herder. Op deze manier beperken we het aantal dieren dat in een dierenasiel terechtkomt en gaan we malafide dierenhandel tegen, beperken we het aantal dieren dat in een dierenasiel terechtkomt en gaan we malafide dierenhandel tegen.
Bekijk hier ons adoptieaanbod

Gezondheid Duitse herder 

Helaas is het met de gezondheid van de Duitse herder niet zo goed gesteld. In de vorige eeuw was dit ras zo populair dat er zeer onzorgvuldig is gefokt. Inmiddels heeft de hond een stevig aflopende rug, waardoor heel veel Duitse herders last krijgen van hun bewegingsapparaat. Maar dit ras kampt met meer (erfelijke) aandoeningen. 

Duitse herderpup

Elleboog- en heupdysplasie

De Duitse heeft een grote kans op elleboog- en heupdysplasie. Dit houdt in dat gewrichten instabiel zijn, waarbij de gewrichtsdelen niet goed in elkaar passen en slijtage van het kraakbeen ontstaat. Het gevolg is dat de hond soms al op jonge leeftijd moeite heeft met bewegen, kreupel kan gaan lopen of wiebelt. Deze aandoening kan alleen operatief worden verholpen.

Vergroeiing tussenwervels (Spondylose)

Dit is een aandoening van de wervels en treedt op wanneer de tussenwervelschijven slijten en het lichaam abnormaal botweefsel aan gaat maken. Het aangemaakte weefsel gaat woekeren rond het gewricht en resulteert in het vergroeien van de gewrichten. Dit heeft tot gevolg dat de elasticiteit en flexibiliteit van de wervelkolom verloren gaat, waardoor de hond zijn rug moeilijker kan bewegen.

Huidaandoening (Atopie)

Veel Duitse herders hebben last van atopie, een huidaandoening. De hond is dan gevoelig voor stoffen uit de omgeving, zoals mijten, pollen en planten. De huid reageert daarop door te gaan ontsteken. Het belangrijkste symptoom is overmatige jeuk voornamelijk aan kop en poten.

Deze aandoening is lastig aan te pakken omdat eerst moet worden vastgesteld waar de hond precies allergisch op reageert. Het beste zou zijn om de hond niet meer met die stof in aanraking te laten komen, maar dit is niet altijd haalbaar. In dat geval zijn er medicijnen verkrijgbaar.

Overige aandoeningen bij de Duitse herder

Naast de bovengenoemde aandoeningen lopen Duitse herders – in vergelijking met andere rashonden – een hoger risico op de volgende aandoeningen:

  • Aantasting van het ruggemerg (degeneratieve myelopatie)
  • Chronische nieraandoening
  • Hoornvliesontsteking (chronische superficiële keratitis [Pannus])

Toch een Duitse herderpup kopen?

Net als bij alle rashonden is het ontzettend belangrijk om een goede fokker te zoeken en te vinden voor je overgaat tot het aankopen van een Duitse herderpup. Reasliseer je dat als een herderpup voor niet al te veel geld wordt aangeboden en deze ook direct af te halen is, dit geen goed teken is. 

Daarbij is het bij de Duitse herder heel belangrijk om het koopcontract extra goed door te lezen. Stichting Dier & Recht heeft geconstateerd dat fokkers het in hun contract laten opnemen dat de kans aanzienlijk is dat de hond op jonge leeftijd al te maken krijgt met versleten gewrichten. Om aansprakelijkheid te voorkomen, teken je dus als nieuw baasje voor het feit dat je willens en weten een 'zieke hond' koopt. Wees je hiervan bewust!

Actieve Duitse herder

Duitse herder of mechelse herder adopteren via Verhuisdieren

Op onze website staan geregeld herders die een nieuw thuis zoeken. Zowel de Duitse als de mechelse herder. Heel vaak is de reden: tijdgebrek of gedragsproblemen. Een herder is een werkhond en niet geschikt om hele dagen alleen thuis te laten. Nieuwe baasjes moeten zich hier bewust van zijn. 

Het matchingssysteem van Verhuisdieren maakt al een eerste selectie en zal een zoeker niet matchen met een herder als diegene aangeeft een rustige hond te zoeken. Maar de eindveranwoordelijkheid ligt natuurlijk bij de nieuwe baas zelf. Verdiep je daarom eerst in het karakter van een herder om je goed te realiseren wat voor hond je aanschaft. Kies je bewust voor een herder, dan heb je een maatje voor het leven! 

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar

Volg jij ons al?