Verhuisdieren en rashonden
Bij Verhuisdieren moedigen we het niet aan om een huisdier uit te zoeken op basis van ras. We vinden het namelijk veel belangrijker om een match te maken op basis van de behoefte van de mens en de hond. Als je toch zeker weet dat je een hond van een bepaald ras wilt, vind je hier meer informatie over de karaktereigenschappen, gezondheid en mogelijke erfelijke aandoeningen van de populairste rashonden op Verhuisdieren.
Wat zijn rashonden?
Een rashond is een hond die is gefokt volgens een officiële rasstandaard, waardoor hij qua uiterlijk en gedrag voldoet aan bepaalde voorwaarden. Een hond wordt een rashond genoemd wanneer hij:
- Voldoet aan de kenmerken die zijn vastgesteld voor het ras
- Een stamboek heeft en geregistreerd staat
- Een vader en moeder heeft die tot hetzelfde ras behorenhttps://verhuisdieren.nl/dierenwelzijn/rashonden/labradoodle-adopteren-of-herplaatsen/
Rashonden zijn ontstaan doordat ze gefokt werden voor specifieke taken, zoals voor de jacht of om schapen te drijven en beschermen. Tegenwoordig worden rashonden voornamelijk gefokt op basis van hun karakter en uiterlijk en doen ze bijvoorbeeld mee aan shows. Hun kenmerken zijn steeds extremer geworden, waardoor deze honden totaal niet meer lijken op hun voorouders.
Populaire rashonden
De meest populaire hondenrassen in Nederland zijn:
- Labrador retriever
- Duitse herder
- Golden retriever
- Labradoodle
- Berner Sennenhond
- Cavalier King Charles Spaniël
- Staffordshire bull terrier
- Chihuahua
- Boxer
- Franse bulldog
- Engelse bulldog
Gezondheidsproblemen bij rashonden
Doordat rashonden steeds verder worden doorgefokt en hun uiterlijk extremer wordt, ontstaan er vaak erfelijke gezondheidsproblemen. Er wordt bij het fokken heel sterk gelet op karakter en uiterlijk en minder op de gezondheid van de honden. Hierdoor wordt er verder gefokt met honden die niet gezond zijn en met honden die verwant zijn aan elkaar, waardoor er inteelt ontstaat. Daarnaast zijn het vaak de gewenste uiterlijke kenmerken die gezondheidsproblemen veroorzaken. Denk hierbij aan de ademhalingsproblemen door de platte snuit van de Franse bulldog of de te kleine schedel van de chihuahua.
Hebben alle rashonden gezondheidsproblemen?
Uiteraard hebben niet alle rashonden last van erfelijke aandoeningen en gezondheidsproblemen. Rashonden met stamboom zijn geregistreerd bij de Raad van Beheer voor de Kynologie. Deze Raad houdt bij wie de voorouders zijn van een hond, waardoor je kunt controleren of er sprake is van inteelt. Er zijn wel degelijk goede fokkers die zich heel serieus bezighouden met de gezondheid van hun honden. Voor een leek is het echter erg moeilijk te achterhalen of je met een goede of een slechte fokker te maken hebt. Lees je daarom in en laat je uitgebreid informeren.
Voor- en nadelen van een rashond
Er zijn diverse voor- en nadelen te noemen voor de aanschaf van een rashond.
Voordelen rashond
- Het uiterlijk van de hond is bekend
- Je weet vrij zeker hoe het karakter van de hond gaat worden
- Je weet wie de ouders van de hond zijn
- Je hond heeft een stamboom: je kunt meedoen aan hondenshows
- Als het goed is, worden de ouders getest op erfelijke afwijkingen
Nadelen rashond
- Het is moeilijk te achterhalen of een fokker goed of slecht is
- Met een rashonden loop je een groter risico op gezondheidsproblemen
- Rashonden zijn duur in de aanschaf
- Je moet vaak lang wachten op een pup
- Rashonden worden minder oud dan vuilnisbakken
Lees meer over de keuze voor een rashond of een kruising.
Illegale broodfokkers
Er zijn ook rashonden zonder stamboom. Deze honden worden lookalikes genoemd, omdat ze qua uiterlijk en gedrag precies op de rashond lijken, maar geen rashond zijn. Deze lookalikes worden vaak gefokt door broodfokkers, die op een snelle en zeer dieronvriendelijke manier geld proberen te verdienen met het fokken van honden. Ze maken gebruik van de enorme vraag naar populaire rassen en zorgen ervoor dat ze rassen die in de mode zijn op het juiste moment kunnen aanbieden. Het gevolg hiervan is dat de honden vaak slecht worden behandeld en niet de juiste medische zorg krijgen. Twijfel je of je met een goede of een slechte fokker te maken hebt? Bij de volgende punten moeten de alarmbellen gaan rinkelen:
- De fokker heeft de gewenste pup direct op voorraad
- Hij fokt met verschillende rassen
- Je krijgt de moederhond niet te zien
- Je mag de hokken waarin de honden verblijven niet zien
Wanneer je een hond bij de verkeerde fokker koopt, is de kans dat je pup ziek wordt erg groot. Daarnaast stimuleer je dierenmishandeling door een pup te kopen bij een illegale broodfokker. Ga daarom, als je per se een rashond wilt, altijd voor een hond met een stamboom.
Tips voor de aanschaf van een hond met stamboom
Wil je graag een rashond? Met de volgende tips zorg je ervoor dat je je hond op een zo verantwoord mogelijke manier aanschaft.
- Zoek een goede fokker
- Zorg ervoor dat je een koopcontract krijgt
- Ga niet voor een rashond met extreme uiterlijke kenmerken
- Heb geduld: met haast kom je waarschijnlijk bij een slechte fokker terecht
Geef een (ras)hond een tweede kans
Of je nu voor een rashond of een kruising kiest: uiteraard is de meest verantwoorde keuze die voor een tweedekanshond. Via Verhuisdieren vind je verschillende honden die een nieuw baasje zoeken. Als je het niet erg vindt om een volwassen hond aan te schaffen, is dit de beste en meest diervriendelijke oplossing.
Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn
Steun de stichting
- Ontvang notificaties van nieuwe matches
- Bekijk contactgegevens van matches
- Support onze stichting voor 1 jaar