Gezondheidscheck voor je kat

Wist je dat het in de wet is vastgelegd dat het jouw verantwoordelijkheid is om je dier vrij te houden van ongemak en pijn? Dat betekent dus dat je goed in de gaten moet houden of jouw kat gezond is en geen ongemak ervaart.


Katten zijn heel erg goed in het verbergen van pijn en ongemak. Door het wel te tonen, voelen zich zwak en dat zit niet in hun natuur. Daarom is het bij katten misschien wel nóg belangrijker om regelmatig een gezondheidscheck uit te voeren om te kijken of ze niets mankeert. 

Gezondheidscheck voor je kat via de Huisdierenschool

Onze ambassadeur en dierenarts Piet Hellemans geeft in deze online cursus op de Huisdierenschool heel nuttige tips hoe je zelf eenvoudig bij je kat een gezondheidscheck uitvoert. In de video's laat hij je precies zien hoe je bepaalde lichaamsdelen van je kat controleert.

De basis van een gezondheidscheck bij je kat

Wat is een gezonde kleur van de slijmvliezen van je kat? Wat kan het betekenen als je kat uit haar bek stinkt? En wanneer kun je beter even naar de dierenarts gaan? Piet vertelt je welke lichaamsdelen je zelf kunt checken om te bepalen of je kat gezond is. 

Medische problemen signaleren bij je kat

Hoe herken je het als je hond echt iets mankeert of wanneer hij zich gewoon even niet lekker voelt? En is het normaal dat je kat ineens niet meer op die schutting klimt? En hoeveel slaap heeft een kat eigenlijk nodig en wanneer is veel slapen een signaal dat je kat zich niet lekker voelt?

EHBO voor je kat

Het kan zo maar gebeuren dat je kat echt een ongelukje krijgt, een wond oploopt, iets giftigs binnenkrijgt of geprikt wordt door een insect. Weet jij dan wat je moet doen? Soms kan eerste hulp het leven van je kat redden! In deze laatste module geeft Piet handige tips bij spoedongelukken die je kat kunnen overkomen. 

Je leert:

  • het gebit van je kat te controleren
  • hoe je de hartslag van je kat meet
  • wanneer diarree zorgelijk wordt
  • hoe je kunt zien of je kat last heeft van artrose
  • en hoe je de nagels van je kat bijvoorbeeld knipt

Na het volgen van deze cursus, kun jij eerder zien of je kat mogelijk iets mankeert!

Naar de cursus

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar