Hersenwerken met je hond

Honden hebben niet alleen fysieke uitdaging nodig. Ook hun hersenen willen wel eens aan het werk gezet worden.


De hersenen van de hond activeer je door je hond zijn neus te laten gebruiken. Reuk is het belangrijkste zintuig voor de hond. Door je hond in verschillende materialen naar kleine voertjes te laten zoeken, geef je je hond elke keer opnieuw een uitdaging. Hersenwerken noemen we dit.

Hoewel vrijwel alle honden van nature weten hoe ze hun neus moeten gebruiken, moeten ze hersenwerken wel echt even leren. Het is dus belangrijk dat je je hond rustig laat wennen aan hersenwerken en dat je hem hierbij goed begeleidt. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat je hond gefrustreerd raakt en dan is het opeens geen leuk spelletje meer. 

Hersenwerken met je hond via de Huisdierenschool

Marleen van Baal is hersenwerkexpert en laat in verschillende modules met mooie video's op de Huisdierenschool zien hoe je deze activiteit opbouwt met je hond.

De basis van hersenwerk voor honden

Waarom is hersenwerk goed en fijn voor je hond? En welke valkuilen brengt hersenwerken met zich mee? Het is belangrijk dat je hond een fijne introductie krijgt, zodat het ook echt leuk voor hem blijft. Sommige honden zijn bijvoorbeeld wat ongeduldig en kunnen wat moeilijker de rust vinden om te gaan hersenwerken. Hoe kun je als baasje je hond hier dan goed bij begeleiden?

Benodigheden voor hersenwerken

En met welke materialen kun je dit eigenlijk doen? Het is allemaal een stuk eenvoudiger dan je misschien van te voren denkt. De meeste spullen die je nodig hebt, heb je gewoon al in huis. En dan is het nog belangrijk naar wat voor voertjes je je hond laat zoeken. Ze moeten lekker zijn, maar ook weer niet té lekker dat je hond er te ongeduldig van wordt. En ze moeten eigenlijk ook een beetje gezond zijn... Je wil niet dat je hond te zwaar wordt. 

Stappenplan voor hersenwerken met je hond

In deze cursus krijg je van Marleen een stappenplan hoe je je hond rustig introduceert aan hersenwerken. Ook leert ze je dat het belangrijk is om alle gebruikte items goed schoon te maken.

Hersenwerken in praktijk

Tot slot laat Marleen aan de hand van mooie video's zien hoe de praktijk werkt, op welke signalen je van je hond kunt letten of hij het nog leuk vindt of dat het genoeg is geweest. Na deze cursus kun jij je hond elke dag op een fijne manier een mentale uitdaging bieden!

Je leert: 

  • dat je alle spullen voor Hersenwerk gewoon al in huis hebt
  • hoe je Hersenwerk rustig opbouwt voor je hond
  • hoe je er mee omgaat als je hond wat onstuimig is tijdens het Hersenwerken
  • wat het precies doet met de hersenen en het welzijn van je hond

Het is niet alleen een leuke bezigheid voor jou en je hond samen, het brengt ook veel ontspanning voor je viervoeter. Als je het goed doet natuurlijk! Elke hond verdient Hersenwerk, net zo als hij elke dag een wandeling op prijs stelt. Hersenwerk wordt ook veel ingezet voor honden die herstellen van bijvoorbeeld een operatie en even niet veel mogen bewegen. Ook kan het helpen bij verlatingsangst.

Naar de cursus

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar