Socialiseren door spel

Je hond kan spelen met andere honden, maar ook met jou. Speelt jouw hond sociaal? En weet jij hoe je verantwoord met een trektouw of een bal speelt met je hond?


Spelende honden zien er al snel leuk uit. Maar vaak worden subtiele signalen door eigenaren gemist. Hoe zie je nu precies of je hond sociaal speelt met andere honden? Wanneer is het moment dat je als eigenaar ingrijpt, zodat het spel leuk blijft voor alle partijen? De ze-zoeken-het-samen-wel-uit-theorie wordt vaak door hondenbaasjes geroepen, terwijl ingrijpen eigenlijk noodzakelijk is, wil je je hond sociaal houden. Een negatieve speelervaring wordt meegenomen naar de volgende ontmoeting.

En weet jij eigenlijk wat voor type speelhond jij hebt? Heb je een beuker of een renner? En wist je dat je hond het leukst speelt met een hond die van het zelfde speeltype is? 

Hond en spel via de Huisdierenschool

Kynologisch instructeur en spelexpert Jordy Blonk legt aan de hand van deze online modules en prachtige video's op de Huisdierenschool precies uit hoe sociaal speelgedrag eruit ziet. Ook laat hij zien hoe je als eigenaar verantwoord met je eigen hond speelt. Na het volgen van deze cursus houdt je hond nog meer van je dan hij al deed...

De basis van socialiseren door spel

Maar weinig eigenaren zien het verschil tussen leuk spelgedrag en jaaggedrag. Tijdens een gelijkwaardige en leuke speelsessie wisselt het spel tussen de twee honden telkens af. En zo zijn er nog meer gedragingen waaruit je kunt aflezen of jouw hond wel echt leuk met een andere hond speelt. Jordy legt aan de hand van duidelijke video's goed uit hoe je het verschil kunt zien. 

Sociaal spel herkennen

Als je twee honden van hetzelfde ras met elkaar ziet spelen, gaat dat vaak heel goed. Dat komt omdat ze vaak - niet altijd! - dezelfde manier van spelen hebben. Het is dus helemaal niet zo gek om als baasje bewust een speelkameraadje voor je hond uit te kiezen en daar specifiek een speeldate mee te plannen. 

Spel tussen baas en hond

Als eigenaar speel je natuurlijk ook wel eens met je hond. Maar weet jij precies waar je hond behoefte aan heeft, hoe je het spel leuk houdt en hoe je voorkomt dat je hond overmoedig wordt of overprikkeld raakt? Ook dat legt Jordy goed uit door met zijn eigen jonge hond te spelen en deze video's te voorzien van duidelijke uitleg. 

Je leert: 

  • welk type speelhond jij hebt
  • hoe je een kennismaking succesvol laat verlopen
  • wanneer gaat spel over in jachtgedrag
  • leuke spelletjes tussen jou en je hond
  • de communicatie tussen honden tijdens het spel te lezen

Door goed te weten hoe sociaal spelgedrag eruit ziet, kun je spelen voor jouw hond, maar ook voor de andere hond, altijd positief houden. Ook weet je aan het eind van deze cursus wat echt leuke spelletjes zijn die jij zelf met je hond kunt doen en hoe je verantwoord met je hond speelt. 

Naar de cursus

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar